فهرست مطالب

نشریه پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی
سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مژگان قربی، حسن مومنی*، ورهرام رشیدی، علیرضا احمدزاده، مهرداد یارنیا صفحات 1-16

    در این بررسی 96 جدایه قارچ Pyrenophora tritici-repentis از استان اردبیل جمع آوری و شناسایی شد. از این تعداد 30 جدایه با توجه به نتایج داده های مولکولی و نیز در نظر گرفتن منطقه جغرافیایی، برای بررسی های تعیین نژاد در گلخانه انتخاب گردید. تنوع ژنتیکی بین سه جمعیت قارچ شامل پارس آباد، گرمی و بیله سوار استان اردبیل مشاهده شد. طی بررسی تنوع ژنی میزان جریان ژنی (Nm) برابر با 6890/1 و میزان Gst برابر با 2284/0 محاسبه گردید. میزان تنوع ژنتیکی برای کل جمعیت (Ht) برابر با 2993/0 بود. ضمنا PhiPT برابر با (010/0= < p) 259/0 برآورد گردید. طبق نتایج آنالیز واریانس مولکولی 74% از واریانس ژنتیکی به درون جمعیت ها و فقط 26% واریانس کل به بین جمعیت ها مربوط بود. نژاد یک به عنوان نژاد غالب بیماریزا در استان اردبیل برای ارزیابی مقاومت 40 رقم رایج گندم در گلخانه استفاده شد. استقرار آلودگی روی گیاهچه های گندم در گلخانه از طریق مایه زنی سوسپانسیون کنیدی قارچ و نیز تزریق عصاره فیلترشده انجام گرفت. میانگین شاخص بیماری در ارقام مختلف محاسبه و مقایسه گردید. نتایج واکنش ارقام نشان داد 90% ارقام رایج گندم نسبت به عامل بیماری در گروه حساس قرار دارند. چهار رقم مروارید، مغان 3، احسان و دریا نیز که جمعا 10درصد ارقام مورد بررسی را شامل می شدند در گروه مقاوم قرار گرفتند. استفاده از این ارقام مقاوم برای مناطق مستعد شیوع بیماری توصیه می گردد. همچنین منابع مقاومت به دست آمده از این پژوهش، می توانند در برنامه های به نژادی نیز مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، رقم، مقاومت، نژاد، Pyrenophora tritici-repentis
  • شمس الله نجفی، حسین صارمی، حسین جعفری*، حشمت الله امینیان صفحات 17-26

    مهمترین بیماری قارچی درختان زیتون در جهان است که در مناطق با شدت بالای آلودگی، استفاده از قارچ کش ها برای کنترل خسارت آن اجتناب ناپذیر است. این تحقیق به منظور ارزیابی کارایی چند قارچ کش مختلف و تعیین بهترین زمان های سمپاشی برای کنترل شیمیایی این بیماری در منطقه طارم استان زنجان در طی دو سال انجام شد. در سال اول کارایی سه قارچ کش شناخته شده گروه استروبیلورین (استروبی، فلینت و ناتیوو) در مقایسه با سه قارچ کش مسی (بردوفیکس، اکسی کلرور مس و نوردوکس) در سه تیمار زمانی 15 آبان، 15 اسفند و 15 فروردین در قالب آزمایش فاکتوریل مورد بررسی قرار گرفت. در سال دوم کارایی چهار قارچ کش ناتیوو، تیوفانات متیل، مانکوزب و نوردوکس با چهار مرتبه سمپاشی در تاریخ های 15 آبان، 15 آذر، 15 اسفند و 15 فروردین، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی بررسی شد. نتایج این تحقیق نشان داد که قارچ کش های استروبیلورینی مورد بررسی از کارایی لازم برای کنترل خسارت بیماری لکه طاووسی در شرایط آلودگی شدید (بالای 70%) برخوردار هستند. در مقابل قارچ کش های مسی نتایج امیدبخشی نداشتند. قارچ کش ناتیوو در سال اول با 61 درصد و در سال دوم با 63 درصد کاهش وقوع بیماری نسبت به شاهد در کنترل بیماری بهترین عملکرد را داشت. سمپاشی آبان ماه بیشترین تاثیر و سمپاشی فروردین ماه کمترین تاثیر را در کاهش خسارت این بیماری داشت. با این وجود، حداقل سه مرتبه سمپاشی برای کنترل قابل قبول خسارت این بیماری لازم است.

    کلیدواژگان: قارچ کش های استروبیلورینی، قارچ کش های مسی، لکه برگی، مدیریت، Venturia oleaginea
  • قاسم عسکری سریزدی*، علی جعفری ندوشن، احمد حیدری، مریضه عامی زاده صفحات 27-36

    پروانه میوه خوار پسته یکی از آفات مهم در بسیاری از پسته کاری های کشور می باشد. به رغم خسارت شدید این آفت در تعدادی از باغات، تنوع سموم توصیه شده علیه آن کم می باشد همچنین عدم حصول نتایج رضایت بخش از کاربرد سموم رایج و نیز اثرات مضر این آفت کش ها روی دشمنان طبیعی از مشکلات کنترل این آفت می باشد. در این تحقیق کارایی دو حشره کش از گروه آورمکتنین ها شامل آبامکتین و ترکیب امامکتین بنزوییت + لوفنورون که روی لارو برخی از آفات بالپولکی موثر هستند روی پروانه میوه خوار پسته ارزیابی شدند. آزمایش ها در دو سال متوالی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دوزهای مختلف حشره کش های مذکور انجام شد. برای ارزیابی تاثیر سموم روی پروانه میوه خوار، دانه های خشکیده و خسارت دیده توسط لاروها 7، 12، 18و 25 روز بعد از سم پاشی شمارش شد. همچنین وضعیت نهایی خوشه بندی (تعداد دانه در خوشه) نیز در تیمارهای مختلف ثبت گردید و میزان کارایی تیمارها محاسبه شد. نتایج نشان داد که همه تیمارهای مورد آزمایش، روی لاروهای این آفت موثر بودند. بهترین کارایی در دوزهای 4/0 و 6/0 لیتر در هزار از  آبامکتین و 200 و 250 گرم در هزار از امامکتین بنزوییت + لوفنورون مشاهده شد. با توجه به اثربخشی و نیز جنبه های اقتصادی، دوز 6/0 در هزار ورتیمک برای کنترل پروانه میوه خوار پسته توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آورمکتین ها، تنظیم کنندهای رشد حشرات، پروانه میوه خوار پسته، حشره کش ها
  • مریم رضائی*، رضا جوان نژاد صفحات 37-45

    کنه تارتن دو لکه ای Tetranychus urticae   یکی از آفات همه جا زی بوده و به بسیاری از گیاهان در مزارع، باغ ها وگل خانه ها خسارت وارد می کند. شناخت پراکنش این کنه با استفاده از داده های اقلیمی کمک شایانی در جهت مدیریت بهتر این آفت می کند. تحقیق حاضر با استفاده از مدل مکسنت به بررسی پراکنش کنه تارتن دو لکه ای استان خراسان رضوی پرداخته است. این پژوهش با در نظر گرفتن تعدادی باغ میوه به عنوان ایستگاه نمونه برداری انجام شد. مدل سازی پراکنش این آفت با استفاده از شش متغیر اقلیمی شامل حداکثر دمای گرم ترین ماه سال، حداقل دمای سردترین ماه سال، متوسط دمای گرم ترین فصل سال، متوسط دمای سردترین فصل سال، بارش گرم ترین فصل سال و بارش سردترین فصل سال از میان 19 متغیر اقلیمی و به همراه رکوردهای حضور گونه تهیه شد. برای ارزیابی نتیجه مدل سازی از تحلیل منحنی ROC و مساحت زیر منحنی AUC استفاده شد. با بهره گیری از آزمون جک نایف مشخص شد که متغیرهای حداقل دمای سردترین ماه سال، میانگین دمای سردترین فصل و بارش سردترین فصل در پراکنش کنه تارتن دو لکه ای در استان خراسان رضوی نقش بسزایی دارند و در این میان حداقل دمای سردترین ماه سال نقش بیشتری دارد. مقدار میانگین سطح زیر منحنی ROC برابر 75/0 بدست آمد که نشانگر دقت بالای مدل بدست آمده برای این گونه است. سطح زیر منحنی AUC برابر 75/0 و برای داده های به کار رفته در تعیین اعتبار مدل برابر 65/0 است که نشان دهنده قدرت تشخیص قابل قبول مدل است.

    کلیدواژگان: پراکنش کنه تارتن دو لکه ای، مدل سازی، MaxEnt، متغیرهای اقلیمی
  • رعنا قدرتی، شهرام آرمیده*، مریم فروزان، چی پی میچاود صفحات 47-56

    زنبور پارازیتویید Trichogramma brassicae  یکی از مهمترین دشمنان طبیعی مهار زیستی مرحله تخم آفات گیاهی می باشد. پرورش این پارازیتویید روی میزبان های مختلف و برهم کنش آن با قارچ بیمارگر حشرات  Metarhizium anisopliae در کنترل آفات حایز اهمیت می باشد. لذا، این قارچ بیمارگر به همراه زنبور پارازیتویید تریکوگراما می تواند در مدیریت تلفیقی افات مورد استفاده قرار گیرد. در این بررسی تاثیر غلظت های قارچ M. anisopliae جدایه M14 روی تخم های پارازیته شده بید آرد Ephestia kuehniella و بید غلات Sitotroga cerealella، ترجیح تخم ریز زنبور پارازیتویید و درصد تفریخ آن روی میزبان ها، همچنین ترجیح تخم ریزی زنبور پارازیتویید روی تخم های بید آرد و بید غلات آلوده به غلظت های مختلف جدایه قارچی و تیمار شاهد مطالعه شد. تجزیه پروبیت داده های حاصل از تاثیر غلظت های قارچ روی تخم های بیدآرد و بید غلات حاوی زنبور پارازیتویید بیشترین مرگ و میر یا کاهش تفریخ زنبور پارازیتویید روی بید آرد مشاهده شد. در آزمایش ترجیح میزبانی به روش انتخابی و غیر انتخابی بیشترین تعداد تخم پارازیته شده و خروج زنبور پارازیتویید در تخم بید آرد ثبت شد. در بررسی اثر غلظت های مختلف جدایه قارچ بر میزان پارازیته شده تخم های بید آرد و بید غلات نشان داد در غلظت های پایین بین تیمارها و شاهد اختلاف معنی داری وجود ندارد. اما در غلظت های بیشتر اختلاف معنی داری مشاهده شد. بطوریکه، میانگین تعداد تخم پارازیته شده در تیمار شاهد بیشتر بود. نتایج حاصل از پژوهش حاضر موید آن است که در استفاده دو عامل زیستی باید توجه بیشتری به برهم کنش میان آنها معطوف شود.

    کلیدواژگان: ترجیح میزبانی، دشمنان طبیعی، مهار زیستی، برهم کنش، پرورش
  • سعیده جاور*، شهرام فرخی، شهرام نعیمی، مریم کلانتری جوشانی صفحات 57-66

    ارزیابی تاثیر بستر های کشت ارزان قیمت روی میزان کنیدی زایی و بیمارگری قارچ بیمارگر حشرات، برای تولید انبوه با صرفه اقتصادی الزامی است. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر میزان رطوبت، نوع بستر کشت و مکمل های غذایی روی کنیدی زایی و زهرآگینی قارچ Beauveria bassiana علیه آفت سفیدبالک گلخانه بود. در ابتدا نیاز آبی جدایه A1-1 از قارچ B. bassiana برای تولید انبوه روی سبوس گندم، سبوس برنج، سبوس ذرت، شلتوک برنج، جو پرک و بقایای جو مصرف شده در انسکتاریوم در نسبت های  5/1:0، 1:1 و 5/1:1 (آب مقطر: بستر کشت) بررسی شد. سپس تاثیر مکمل های غذایی آب پنیر و ملاس چغندرقند روی میزان کنیدیزایی این قارچ ارزیابی گردید. همچنین زهرآگینی کنیدیوم های برداشت شده از بسترهای مختلف روی پوره های سفید بالک گلخانه در آزمایشگاه و گلخانه بررسی شد. سبوس گندم و سبوس برنج با نسبت آبی 5/1:0 (آب مقطر: بستر کشت) با میانگین تولید کنیدیوم به ترتیب 1010 × 3/5 و 1010 × 1/5 کنیدیوم در هر گرم از بستر کشت، بیشترین میزان تولید کنیدیوم را داشتند. در آزمایش تاثیر مکمل های غذایی، به غیر از بستر جو پرک، افزودن آب پنیر موجب افزایش میزان تولید کنیدیوم در بسترهای مختلف گردید. در زیست سنجی آزمایشگاهی، کلیه تیمارها بین 80 تا 87 درصد تلفات نشان دادند اما در زیست سنجی گلخانه ای، کنیدیوم تولید شده روی سبوس برنج، سبوس ذرت و سبوس گندم به ترتیب با 87/1 ± 56، 54/2 ± 52 و 91/2 ± 49 درصد مرگ و میر بالاترین میزان تلفات را ایجاد کردند. براساس نتایج این پژوهش سبوس برنج، سبوس ذرت و سبوس گندم به عنوان بسترهای مناسب برای این جدایه قارچی معرفی می شوند.

    کلیدواژگان: آفت کش زیستی، بستر جامد، تولید انبوه، زیست سنجی، کنترل زیستی
  • مهسا محمدلو، داود کولیوند*، محمد حاجی زاده صفحات 67-78

    ویروس ساقه شیاری سیب (Apple stem grooving virus (ASGV)) یکی از ویروس های مهم درختان سیب است. در تحقیق حاضر به منظور ردیابی این ویروس، 87 نمونه مشکوک از برگ و پوست درختان سیب دارای علایم و فاقد علایم از مناطق غربی و جنوب غربی استان زنجان و شرق استان کردستان نمونه برداری انجام شد. پس از استخراج آران ای کل از 50 نمونه از بین نمونه های جمع آوری شده، ساخت دی ان ای مکمل با استفاده از آغازگر معکوس طراحی شده منطبق بر ژن کامل پروتیین پوششی انجام شد. در واکنش زنجیره ای پلی مراز، قطع ه ای به طول 728 جفت باز مربوط به ژن کامل پروتیین پوششی ویروس ساقه شیاری سیب در 12 نمونه از باغات مختلف از منطقه زنجان و بیجار استان کردستان تکثیر شد. 9 محصول پی سی ار برای تعیین توالی انتخاب شد، از 9 محصول پی سی آر انتخاب شده چهار نمونه به صورت همسانه سازی شده در پلاسمید pTG19 و پنج محصول پی سی آر بصورت مستقیم توالی یابی شدند. نتایج تعیین توالی و مقایسه با پایگاه داده های بانک ژن نشان داد قطعات تکثیر یافته در پی سی آر مربوط به ژن پروتیین پوششی ویروس ساقه شیاری سیب است. آنالیز تبارزایی جدایه های تعیین توالی شده و توالی های به دست آمده از بانک ژن با استفاده از نرم افزار MEGA 7 و روش Neighbor Joining (NJ) و مدل Jukes Cantor نشان داد که جدایه های ایرانی تازه ردیابی شده با جدایه هایی از ایران، هند، کره جنوبی و چین در یک خوشه قرار می گیرند. نتایج بررسی جهش ها نشان داد dN/dS جدایه های ایرانی نسبت به سایر جدایه ها کمتر است و بیشترین تبادل ژنی جدایه های ایرانی با جدایه های کره جنوبی و چین است. این اولین گزارش از این ویروس در منطقه زنجان است.

    کلیدواژگان: آنالیز تبارزائی، زنجان، کردستان، کاپیلوویروس
  • صدیقه اشتری* صفحات 79-90

    شب پره مینوز گوجه فرنگی Tuta absoluta  یکی از آفات جدید و مهم گوجه فرنگی در ایران است و هرساله باعث کاهش راندمان و کیفیت محصول از نظر بازارپسندی می گردد. لذا جهت استفاده از حشره کش هایی با امنیت بیشتر برای محیط زیست، مصرف کنندگان و دشمنان طبیعی این آفت، در این پژوهش  اثر حشره کش های اسپینوزاد، ایمیداکلوپرید، اسپینوزاد و کلرانترانیلی پرول در شرایط مزرعه روی شب پره مینوز گوجه فرنگی بررسی شد. این بررسی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با پنج تیمار حشره کش و یک شاهد در سه تکرار انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد که کارایی کلرانترانیلی پرول و اسپینوزاد در روزهای سوم، هفتم، دهم و چهاردهم پس از سمپاشی بیشتر از ایندوکساکارب و ایمیداکلوپرید بود. همچنین تاثیر غلظت LC25 هر یک از حشره کش های مذکور روی میزان پارازیتیسم تخم های شب پره مینوز گوجه فرنگی توسط دو گونه زنبور پارازیتویید Trichogramma brassicae Bezdenco  و  T. evanescens در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. میزان کاهش پارازیتیسم در تیمارهای اسپینوزاد، ایندوکساکارب، ایمیداکلوپرید و کلرانترانیلی پرول برای T. brassicae به ترتیب 73/23، 31/18، 58/14 و 37/9 درصد و برای T. evanescens به ترتیب 02/24، 65/18، 78/13 و 75/9 درصد تعیین شد. نتایج نشان داد که کلرانترانیلی پرول سمیت کمتری برای زنبورهای پارازیتویید نسبت به دیگر ترکیبات مورد بررسی داشته و نسبت به حشره کش های دیگر میزان پارازیتیسم دو گونه زنبور تریکوگراما را کمتر تحت تاثیر قرار داده است، لذا استفاده از آن در برنامه های مدیریت تلفیقی شب پره مینوز گوجه فرنگی قابل توصیه می باشد.

    کلیدواژگان: پارازیتوئید، پارازیتیسم، کنترل شیمیایی، مدیریت تلفیقی
  • مرتضی گل محمدی*، سینا نوری زاده، سیده نجمه بنی هاشمیان صفحات 91-100

    به منظور بررسی تاثیر استرپتومایسس ها در کنترل زیستی Tylenchulus semipenetrans در لیموترش (Citrus aurantifolia) و Meloidogyne incognita در کیوی (Actinidia deliciosa)، نمونه برداری از خاک و ریشه در باغهای مرکبات مازندران، گیلان و گلستان انجام شد. در شرایط آزمایشگاهی، 9 جدایه استرپتومایسس با کاهش تفریخ تخم و مرگ میر لاروهای نماتد مرکبات و ریشه گرهی، از توان آنتاگونیستی خوبی برخوردار بودند. جدایه های Streptomyces sp. (D, E, G, H و C) که در شرایط آزمایشگاهی بیشترین توان کنترلی را داشتند، در گلخانه مورد بررسی قرار گرفتند. از بین جدایه های مورد بررسی، جدایه های Streptomyces sp. (Dو G) در شرایط گلخانه به ترتیب با کاهش تعداد نماتد ماده به میزان 81/86 و 65/77 درصد در مقایسه با نماتدکش فنامیفوس 47/64 درصد، بیشترین تاثیر را در کنترل نماتد مرکبات نشان دادند. همچنین این دو جدایه به ترتیب با کاهش تعداد گال به میزان 78/67 و 15/71 درصد نسبت به نماتدکش فنامیفوس 93/50 درصد و کاهش تعداد کیسه تخم به میزان 54/86 درصد در مقایسه با نماتدکش فنامیفوس 90/68 درصد، در کاهش جمعیت نماتد ریشه گرهی در شرایط گلخانه از عملکرد خوبی برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: آنتاگونیست، شناسایی مولکولی، Tylenchulus semipenetrans، Meloidogyne incognita، شرایط گلخانه
|
  • Mojgan Ghorbi, Hassan Momeni *, Varahram Rashidi, Alireza Ahmadzadeh, Mehrdad Yarnia Pages 1-16

     In this study, ninety- six isolates of Pyrenophora tritici-repentis from Ardabil province were collected and identified. According to the results of molecular data and considering the geographical area, thirty isolates were selected for race identification studies in greenhouse. Genetic diversity was detected between three fungal populations including Parsabad, Germi and Bilesavar in Ardabil province. During the study of gene diversity, the amount of gene flow (Nm) was equal to 1.6890 and the amount of Gst was equal to 0.2284. The rate of genetic diversity for the whole population (Ht) was 0.2993. PhiPT was estimated to be 0.259 (p> = 0.010). According to the results of AMOVA, 74% of total variance was attributed to within populations while only 26% of that was related to between populations. Race1 of the pathogen as the main race was used in Ardabil province to evaluate the resistance of forty wheat cultivars in greenhouses. Inoculation was carried out using fungal conidial suspensions and fungal culture filtrates. The Mean Disease Index in different cultivars was calculated and compared. The results of cultivars' reaction showed that 90% of studied wheat cultivars are in the susceptible group to the pathogen. Four cultivars of Morvarid, Moghan 3, Ehsan and Darya, which together comprise 10% of the studied cultivars, were included in the resistant group. The use of these resistant cultivars is recommended for areas with a high possibility of disease outbreaks. In addition, breeders can use the sources of resistance for future breeding programs.

    Keywords: Genetic diversity, Pyrenophora tritici-repentis, Race, Resistance, Variety
  • Shamsollah Najafi, Hossein Saremi, Hossein Jafary *, Heshmatollah Aminian Pages 17-26

    Olive peacock spot disease caused by Venturia oleaginea is the most important fungal disease of olive trees worldwide, which in areas with high levels of infection the use of fungicides for disease control is inevitable. This study was conducted to evaluate the effectiveness of several different fungicides and to determine the best spraying times for chemical control of the disease in the Tarom region of Zanjan province during two years. In the first year, the efficacy of three known strobilurin group of fungicides (Stroby®, Flint® and Nativo®) in comparison with three copper fungicides (Bordofix®, Mishocap® and Nordox®) in three-time treatments on November 6, March 6 and April 6 in factorial experiment was examined. In the second year, the effectiveness of four fungicides of Nativo, Thiophanate Methyl, Mancozeb® and Nordox with four spraying times on November 6, December 6, March 6 and April 6 was evaluated in a randomized complete block design. The results of this study showed that the studied strobilurin group of fungicides provided the necessary efficiency in control the damage of peacock spot disease in severe infection conditions. In contrast, copper fungicides did not have promising results. Nativo fungicide had the best performance in controlling the disease in the first year with 61% and in the second year with 63% reduction in the incidence of the disease compared to the control. November spraying had the maximum effect and April spraying had the least effect in reducing the damage of the disease. However, at least three sprays are required for acceptable control of the disease.

    Keywords: Copper fungicides, leaf spot, Management, Strobilurin fungicides, Venturia oleaginea
  • Ghasem Askari Saryazdi *, Ali Jafari Nodooshan, Ahamad Heidari, Marziyeh Amizadeh Pages 27-36

     Pistachio fruit moth is one of the most important pests of pistachio orchads. In spite of severe damage of this pest in some orchards, the variety of recommended pesticides against it is very limited. Oxydemeton-methyl and fentione have been registered and recommended against this pest. Low efficiencies of these compounds and also the harmful effects of these pesticides on natural enemies are the problems of using these insecticides. In this study, the efficacy of two avermectine based compounds including abamectin and emamectin benzoate+lufenouran, which are effective on the larvae of some lepidopterous pests were tested against pistachio fruit moth. The experiments were performed in two consecutive years in a Randomized Complete Block Design (RCBD) with different doses of the insecticides. To evaluate the effect of pesticides on the pest, dried and damaged seeds by larvae of pest were counted 7, 12, 18 and 25 days after spraying. The final number of seeds per cluster was also recorded and the efficiency of treatments was calculated. The results showed all treatments were effective against larvae of the moth. In general, higher doses of abamectin (0.4 and 0.6 lit/1000 lit) and higher doses of emamectin benzoate+ lufenouran (200 and 250 gr/1000 lit) were more efficient than other treatments. In general aspects, it seems that abamectin in rate of 0.6 lit/1000 lit is the best treatment for controlling this pest.

    Keywords: Avermectins, Insecticides, Insect growth regulators, Pistachio fruit moth
  • Maryam Rezaie *, Reza Javannezhad Pages 37-45

    The two-spotted spider mite Tetranychus urticae is one of the cosmopolite pests, which attack many agricultural and greenhouse plants. Recognizing the distribution of this mite using climate data can be of great help in better pest management. In this research, the MaxEnt model was used to study potential distribution of two-spotted mite in several stations (orchards) of Razavi Khorasan province. Modeling the distribution of the mite was based on six environmental predictors and presence records including maximum temperature of the hottest month of the year, minimum temperature of the coldest month of the year, average temperature of the hottest season of the year, average temperature of the coldest season of the year, precipitation the warmest season of the year and the coldest rainy season of the year among the 19 climatic variables. ROC curve analysis and the area below the AUC curve was used to evaluate the modeling results. According to the Jacknife test, variables of the temperature of the coldest season of the year, average temperature of the warmest season of the year and minimum temperature of the coldest month of the year were the most contributing in mite distribution modeling in this province and average temperature of the coldest season of the year was more important. The area below the AUC curve equal to 0.75 indicates the model obtained for this species has high accuracy. The area below the ROC curve is 0.75 and for the data used to validate the model is 0.65, which indicates the acceptable detection power of the model.

    Keywords: Climatic variables, Distribution of two-spotted spider mite, Modeling, Maxent
  • Raana Ghodrati, Shahram Aramideh *, Maryam Frozan, JP Michaud Pages 47-56

    The parasitoid wasp Trichogramma brassicae is one of the most important natural enemies used to biologically inhibit the egg stage of pests. Rearing of this parasitoid on different hosts and its interaction with entomopathogenic fungi Metarhizium anisopliae is very important in pest control. Therefore, this entomopathogenic fungus along with trichogramma parasitoid can be used in integrated pest management. In this study, effect of M. anisopliae (isolate M14) concentrations on parasitized eggs of Ephestia kuehniella and Sitotroga cerealella, oviposition preference and hatching percentage on the hosts, also, oviposition preference by parasitoid on E. kuehniella and S. cerealella eggs impregnated with different concentrations of M. anisopliae (isolate M14) and control treatment were studied. Probit analysis obtained from the effect of M. anisopliae (isolate M14) concentrations on E. kuehniella and S. cerealella eggs containing parasitoid showed the highest mortality of parasitoid on E. kuehniella. In the host preference test by choice and non-choice methods, the highest number of parasitic eggs and parasitoid hatching were recorded in E. kuehniella. In the study of the effect of different concentrations of M. anisopliae on the parasitized rate of hosts eggs showed that at low concentrations there is no significant difference between treatments and control, but in higher concentrations, a significant difference was observed, and mean of parasitized eggs was higher in the control. The results of present study confirm that in the simultaneous use of two biological agents, more attention should be paid to the interaction between them to control of target pest.

    Keywords: Biocontrol, Interaction, Host preference, Natural enemy, Rearing
  • Saeedeh Javar *, Shahram Farrokhi, Shahram Naeimi, Maryam Kalantari Jooshani Pages 57-66

    For cost-effective mass production of entomopathogenic fungi, it is necessary to evaluate the effect of a low-cost culture media on condition and virulence of entemopathogenic fungi. The objective of this research was to evaluate the effect of moisture content, substrate and nutritional supplements on condition and virulence of Beauveria bassiana against greenhouse whitefly. The water requirement of B. bassiana A1-1 for mass production on wheat bran, rice bran, corn bran, rice husk, rolled oat, and the used barley residues in insectariums, was initially evaluated at the ratio of 0.5:1, 1:1 and 1.5:1 (distilled water: culture medium). Then, the effect of whey and molasses on the condition of this fungus was evaluated. The virulence of conidia harvested from wheat bran, rice bran, corn bran and barley substrates was also investigated on greenhouse whitefly nymphs in laboratory and greenhouse conditions. Wheat bran and rice bran in water ratio of 0.5:1 (distilled water: culture medium) showed the highest yield with an average of 5.3 × 1010 and 5.1 × 1010 conidia per gram of substrate, respectively. In the test of the effect of nutritional supplements, except to barley substrate, the addition of whey increased the condition in other substrates. In laboratory bioassay, all treatments showed between 80 and 87% mortality, but in the greenhouse bioassays, the produced conidia on rice bran, corn bran and wheat bran caused 56 ± 1.87, 52 ± 2.54 and 49 ± 2.91% mortality, respectively. According to results, rice bran, corn bran and wheat bran are introduced as suitable substrates for mass production of the studied fungal isolate.

    Keywords: Biological control, Bioassay, Biopesticide, Mass production, Solid substrate
  • Mahsa Mohammadlou, Davoud Koolivand *, Mohammad Hajizadeh Pages 67-78

    Apple stem grooving virus (ASGV) is one of the important viruses infecting apple trees. In this research, 87 symptomatic and symptomless leaf and bark samples were collected from the apple orchards in west and south west of Zanjan and east of Kurdistan provinces to detect ASGV. After total RNA extraction from 50 out of 87 samples, cDNAs were synthesized by reverse primer and PCR optimized using a pair of specific primer corresponding to complete coat protein gene. A DNA segment with 728 bp length corresponding to complete coat protein gene was amplified from twelve samples by RT-PCR. Nine PCR-products including four samples cloned into pTG19 and five samples without cloning were sequenced. The sequencing and blast results revealed that the fragments belong to coat protein gene of Apple stem grooving virus. Phylogenetic analysis of new Iranian isolates and those retrieved from GenBank by MEGA 7 and Neighbor-Joining methods in Jukes-Cantor model showed that the new Iranian isolates were placed in a sub-clade with reported Iranian, Indian, South Korean and Chinese isolates. The result revealed that the least dN/dS ratio belonging to Iranian isolates and the most gene flow was calculated between isolates from Iran, China and South Korean. This is the first report of Apple stem grooving virus from the Zanjan region.

    Keywords: Kurdistan, Phylogentic Analysis, Expression, Cappilovirus, Zanjan
  • Sedigheh Ashtari * Pages 79-90

    Tomato leaf miner is one of the new and important pests of tomato in Iran and every year it reduces the yield and quality of the product in terms of marketability. Therefore, in order to use insecticides that are safer for the environment, consumers and natural enemies, in this study, the effect of spinosad, imidacloprid, indoxacarb and chlorantraniliprole insecticides on Tuta absoluta was evaluated under field conditions. This study was performed in a randomized complete block design with five treatments, one control and three replications. The results of this study showed that the efficacy of chlorantraniliprole and spinosad was higher than indoxacarb and imidacloprid on the third, seventh, tenth and fourteenth days after spraying. Also, the effect of LC25 of each of the mentioned insecticides on the parasitism rate of tomato leaf miner moth eggs by two species of parasitoid wasps T. brassicae and Trichogramma evanescens was evaluated under laboratory conditions. The rate of reduction of parasitism in spinsad, imidacloprid, indoxacarb and chlorantraniliprole treatments for T. brassicae was 23.73, 18.31, 14.58 and 9.37%, respectively, and for T. evanescens 24.02, 18.65, 13.78, 9.75% was determined. The results showed that chlorantraniliprole was less toxic compared to other compounds studied for parasitoid wasps and compared to other insecticides, the rate of parasitism of two species of Trichogramma was less affected. Hence, its use in integrated pest management programs of T. absoluta is recommended.

    Keywords: Chemical control, Integrated Pest Management, Parasitoid, Parasitism
  • Morteza Golmohammadi *, Sina Noorizadeh, Seyedeh Najmeh Banihashemian Pages 91-100

    To evaluate the effects of Streptomyces bacteria on biocontrol of Tylenchulus semipenetrans in Citrus aurantifolia and Meloidogyne incognita in Actinidia deliciosa, samples were collected from the rhizosphere of citrus and kiwifruit trees in Mazandaran, Guilan, and Golestan provinces. In vitro, 9 Streptomyces isolates showed good antagonistic potential and reduced the rate of egg hatching and larval mortality of citrus nematode and root-knot nematode. Isolates of Streptomyces sp. (C, D, E, G, and H) which had high control ability in vitro were examined in the greenhouse. Among the isolates studied, isolates D and G in greenhouse conditions showed the greatest effect on the control of citrus nematodes by reducing the number of female nematodes by 86.81% and 77.65% compared with the fenamiphos 64.47% Also, these two isolates decreased galls by 67.78% and 71.15% compared with the fenamiphos 50.93% and reduced the number of egg masses by 86.54% ccompared with the phenamiphus 68.90%, had good performance in root-knot nematode control.

    Keywords: Antagonist, Greenhouse conditions, Molecular identification, Meloidogyne incognita, Tylenchulus semipenetrans